Een voorbeeld uit de podologiepraktijk

“Ik wil graag weer kunnen voetballen, niet op hoog niveau of zo, gewoon een beetje voor mijn plezier, maar ik ga steeds door mijn enkel, meestal links”. De reden van het bezoek van mijn cliënt is helder. Voetballen is zijn grote hobby, hij voetbalt zelf en geeft met veel plezier training aan de jeugd. Op de vraag welke klachten hij heeft en wanneer ze zich voordoen, wordt al snel duidelijk dat het hier gaat om een stabiliteitsprobleem. In het verleden heeft dit al enkele keren geleid tot diverse blessures hetgeen hem momenteel behoorlijk remt in het vrijuit bewegen en beperkt in het uitoefenen van zijn favoriete sport.

Een stukje anatomie

Het voetskelet is een indrukwekkend geheel van 26 botjes (de sesambeenderen niet meegerekend) die als een 3D puzzel perfect in elkaar passen. De Romeinen wisten al hoe ingenieus deze boogconstructie is. Zij baseerden hun bouwwerken op de vorm van de voetboog. Hoe meer druk van bovenaf, hoe steviger de verbinding!

Anatomie van de voet

Spieren en pezen worden door sleuven en groeven geleid naar hun uiteindelijke aanhechtingsplaats en d.m.v. stevige banden en vliezen op de plaats gehouden. Een sterke en uiterst slimme architectuur, die zowel flexibel als star kan zijn, afhankelijk van het al dan niet aanspannen van bepaalde spieren. Deze stelt ons in staat ons voort te bewegen over een glad vlak, maar ook over oneffen terrein en past zich gewoonlijk moeiteloos aan aan iedere ondergrond. Soms zijn er echter afwijkingen in de voetstructuur die dit mechanisme verstoren.

Tijdens het voetonderzoek blijkt een afwijkende botstructuur de oorzaak van de problemen bij mijn cliënt. Bij het naar buiten bewegen van de linker voetzool zie ik de peroneuspees duidelijk over de buitenenkel heen bewegen. De rechtervoet ziet er min of meer hetzelfde uit, alleen lijkt de pees daar, in ieder geval tijdens het onderzoek, nog net achter de enkel te blijven.

Een afwijking van de botstructuur als oorzaak van instabiliteit van de enkel

Door beschadiging van de band(retinaculum) die de pezen van de M. peroneus longus en -brevis op de plaats houdt, maar ook door een (te)ondiepe groeve die de pezen achter de buitenenkel langs moet leiden, kunnen problemen ontstaan.

Afwijking van de botstructuur

Wanneer dit het geval is, kunnen de pezen van beide spieren zich niet optimaal aanspannen. De buitenenkel werkt onder normale omstandigheden als een soort katrol, waarlangs door het aanspannen van de spieren, de buitenste voetrand naar boven en de binnenste voetrand naar beneden wordt getrokken. Bij het ontbreken van deze katrolwerking bewegen de pezen van de M. peroneus longus en -brevis slap over de buitenenkel heen. Bij een misstap kan de enkel nu heel gemakkelijk naar buiten zwikken, doordat het stabiliserende mechanisme van de voet niet naar behoren kan functioneren.

Is er iets aan te doen?

Om terug te komen op de hulpvraag van mijn cliënt wordt in overleg besloten tot het aanmeten van een stevige sportkuip met iets verhoging onder de hiel. Door deze hielheffing en het geven van extra stabiliteit is de verwachting dat de voet minder snel naar buiten zal draaien, waardoor de hierdoor ontstane blessures in de toekomst hopelijk kunnen worden voorkomen.

Oefeningen om klachten bij een instabiele enkel te verminderen

Bij een instabiele enkel kunnen uw enkelbanden hun werk niet meer goed doen doordat ze beschadigd of uitgerekt zijn. In deze video laten wij u zien hoe u door middel van oefeningen het herstel van de enkelbanden bevorderd.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Heeft last van een instabiele enkel? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu